Zoek
Sluit dit zoekvak.
vogelvoer sneeuwpopje

creatief in de tuin

Hoe maak je zelf decoratieve vogelvoerhangers voor in je tuin?

Een leuk en creatief klusje voor een goed doel: je helpt de vogels de winter door en het kleurt ook prachtig in je wintertuin.

Een stadstuin voor pimpel- en koolmeesjes, musjes, merels en een roodborstje – deze vogels zijn allemaal te zien in onze tuin, en hiervoor doe ik mijn best.

Het is wat moeilijker om een tuin leuk te houden in de winter, omdat er weinig kleur te bekennen is. Maar het kan heel goed zijn om wat kleurrijke vogelvoerdecoratie op te hangen, wat dan weer vogels aantrekt, en dit is super leuk om naar te kijken.

Als het heel koud is, zo koud dat het vriest en kraakt, dan zijn de ijshangers ook een heel geinig idee. Voeg vogelvoer, besjes en eventueel gedroogde tuinbloemetjes toe aan het water, en vergeet het jute touwtje niet. De ijsornamenten geven een magisch sfeertje in je tuin.

En als er sneeuw ligt, wordt de wereld altijd weer een stukje vrolijker. De vogels zijn dan extra dankbaar voor het extra vogelvoer in de tuin. Kijk snel wat je nodig hebt en veel plezier met het maken …

Geen tijd of niet zo creatief? ik heb een paar bijzonder vogelvoederhuisjes online gevonden.

Benodigdheden:

 • Dennenappel
 • Kerst- of bessen takjes
 • Frituurvet (ongezouten)
 • Vogelzaad
 • Jute touw
 • Appel
 • Sinaasappel
 • Siliconen vorm

In 6 stappen uitgelegd:

 1. Smelt in een pannetje het frituurvet en voeg het vogelzaad toe. De verhouding is 1:1.
 2. Haal het vruchtvlees uit de sinaasappel en eet het op. Maak gaatjes in de schil en weef er een jute touwtje doorheen. Vul de sinaasappels met je vogelzaadmengsel en laat het nu uitharden. 
 3. Vogelzaad paddestoelen zo heb ik het gedaan, maak kleine gaatjes in de siliconen mal en rijg er jute touwtjes doorheen. Vul de mal en druk takjes erin. Om de takjes op hun plaats te houden, kun je ijsstokjes gebruiken. Laat het nu even rusten zodat het kan uitharden.
 4. Versier de dennenappel met overgebleven kerstboomtakjes of takjes met bessen (optioneel). Doe de dennenappel in een potje water; deze zal na een paar uur inkrimpen, waardoor de takjes stevig blijven hangen. 
 5. Inmiddels is alles uitgehard, en dan is het tijd om het aan elkaar te knopen. Eerst de dennenappel knoop daarna de sinaasappel aan de dennenappel, voeg nog een schijfje appel onderaan de hanger.
 6. Hang de vogelvoer paddenstoelen en de lange vogelvoerhanger op een plek waar je het goed kunt zien. En dan kun je genieten van kleurrijke decoratie en vogels in je wintertuin. Hoe heerlijk!

2x Bonus idee: Dit kan alleen als het vriest of er sneeuw ligt. Vul een papieren bordje met water en hang er een jute touwtje in, strooi vogelvoer in de bordjes en hang het ijsornament de volgende dag op in je tuin.

Creëer een schattig sneeuwpopje en maak er een feestelijke vogel maaltijd van door het te versieren met vogelvoer. Gebruik zaden of rozijnen om de ogen vorm te geven en een stukje appel voor de mond. Voor een unieke twist kun je meelwormen gebruiken om het haar van de sneeuwpop te vormen. 

Heb je ook een vogelvoerhanger  gemaakt? Tag mij dan op instagram in je foto, ik deel je foto in mijn stories.